Negatieve financiële prikkels zorgen ervoor dat mensen langer doorwerken. Maar veel gelukkiger worden ze er zeker niet van.

Dat blijkt uit onderzoek van pensioenonderzoeksinstituut Netspar. Andries Grip, hoogleraar arbeidsmarkt en scholing van de Universiteit Maastricht, werkte aan het onderzoek mee.

Volgens Grip staat op zich de noodzaak van het langer doorwerken wel vast, maar zijn er vraagtekens te zetten bij de manier waarop we dat nu voor elkaar proberen te krijgen. Zo blijken mannen geboren in 1950 wel langer te werken dan mensen uit 1949, maar niet zoveel langer als je zou verwachten. De mannen uit 1950 zouden namelijk vanwege de maatregelen 13 maanden langer moeten werken voor een vergelijkbaar pensioen als dat van de mannen uit 1949. Echter, ze werkten maar zes maanden extra.

Maar niet alleen dat. De mannen uit 1950 bleken ook nog eens veel minder gelukkig. Het aantal depressieklachten steeg met 40 procent, en dat is waarschijnlijk niet goed voor de productiviteit. Met goed HR-beleid, vooral door meer bijscholingsmogelijkheden te bieden, kan dat probleem wel effectief worden aangepakt, zo blijkt volgens Grip uit het onderzoek.

Bekijk hieronder het gehele video-interview van Andries Grip met Me Judice, het discussieplatform voor economen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl